hur man planterar tomater

Susan M. Keenan har en magisterexamen i gemenskapen psykologi, och skriver artiklar om många ämnen, inklusive hem förbättring, trädgårdsskötsel, resor, fastigheter, privatekonomi och mer.

Tomater är en av de mest givande växterna att växa i din trädgård. En nyplockade tomat har föga likhet med den köpta frukt. Färska tomater är saftiga, smakrika och fantastiskt på en smörgås eller en sallad. Med över 25.000 sorter i flera färger, tomater är lätt att plantera och växa. Vanligtvis kommer de sorter som växer bäst i ditt område säljas i ditt område. Du kan alltid konsultera en trädgård bok, webbplats, eller frö katalog för mer information om olika sorters tomater.

Steg 1 – Köp dina växter

TIPS: Vår expert trädgårdsrådgivare, Karen Thurber tillägger: “Innan du väljer din tomatplantor, är det viktigt att veta om bestämda och obestämda växter bestämda växter sätta frukt runt samma tid under en två veckors period, vilket gör dem användbara för att bevara Obestämd.. växter fortsätter att blomma och frukt under hela säsongen. de är bäst för att plocka och äta färska. Tomatplantor plantor~~POS=HEADCOMP finns antingen bestämd eller obestämd. veta skillnaden kommer att hjälpa dig att välja den mest lämpliga anläggning för din trädgård. ”

Steg 2 – vänja tomater

Efter den potentiella risken för frost i ditt område har passerat, köpa din tomatplantor. Om du växer dina växter från frö, börjar åtminstone 6 till 8 veckor innan sista frosten förväntas.

Steg 3 – Hitta rätt plats

Vänja din tomatplantor till utomhus innan man planterar dem. Placera dem utanför under dagen när vädret värms upp och temperaturen ständigt når 50 grader C. När nattliga temperaturer konsekvent når 50 ° C, placera växterna utanför f eller hela dag och natt.

Steg 5 – Space och Plantera Tomater

Tomater behöver massor av sol. Därför måste du välja ett område som tar emot full sol. Helst bör jorden ha ett pH mellan 6,0 och 7,0. Det bästa sättet att veta din jord är att ha det testas. Du kan ha din jord testas av din lokala förlängning tjänst, vanligtvis anslutna till din län eller State University. Jordtestet kommer att ge dig pH-värdet i jorden och rekommenderar ändringar om det behövs.

Steg 6 – Skydda, support och underhålla dina växter

Förbered jorden genom att lägga gödsel eller kompost. Tomater föredrar jord som är rik på organiskt material. Alla ändringar som tillsätts bör införlivas i till marken, antingen genom att blanda med spaden eller med en rototiller.

När plantorna är 8-10 inches tall, de är redo att planteras i utanför tomten. Gräva ett hål för anläggningen. Hålet bör vara ungefär lika stor som en full storlek fotboll. Växter bör vara åtskilda ungefär tre till fyra fot från varandra, om du planerar att använda burar för stöd. Om du har begränsat utrymme, kan de planteras närmare och trellised. Tänk på det kräver lite mer underhåll när du spaljé. Kontrollera informationen som kom med dina växter eller utsäde paket att fastställa den exakta avstånd som krävs för olika tomat.

Placera tomatplanta i hålet och försiktigt fylla den återstående ytan med en blandning av jord och kompost eller gödningsmedel. Platta marken runt basen av anläggningen. Var noga med att plantera tomatplanta djupt uppmuntrar detta tillväxten av nya rötter. Det är okej att täcka de grenar av din anläggning, så länge du tillåter de översta 4 grenar ligga kvar över markytan. Glöm inte att vattna väl efter plantering.

TIPS: Karen föreslår, “Tomater som regelbunden vattning även Mulching jorden runt växterna hjälper till att hålla jorden jämnt fuktig, Letting tomater blir för torr, då tungt vattning kommer att leda till sprickbildning i frukt och eventuellt blomändan röta…

Säkerhetsåtgärder kan vidtas för att skydda din anläggning. Placera en kartong krage vid basen av varje tomatplanta att avskräcka cutworms. Papp kragar kan framställas av pappershandduksrullar. Aluminiumfolie kan även användas.

Placera en tomat bur, eller små spaljé bredvid varje planta. När tomatplantor växer, fast det löst med mjuk garn. Kontrollera banden regelbundet som växten växer och justera dem därefter. Om oavgjort blir alltför restriktiv, lossa den. Vatten dina växter på en regelbunden basis. Plocka frukterna som de mognar. Njut av!

TIPS:.. Karen säger: “De flesta trädgårdsmästare som odlar tomater kommer att se några tomater med blomändan Rot Blossom End Rot orsakas av miljöförhållanden och inte sprids från anläggning till anläggning Det är oftast ses när snabbväxande växter, lider en torka och anläggningen kan inte röra sig tillräckligt med vatten och kalcium till utvecklings frukt. det kan också ses i tomater som har planterats i svala jord och växter kommer snabbt växa ur det som jorden värms. Avlägsna frukt med blomändan Rot, som följdsjukdomar kan ställa in på grund av skadan. ”

Läs vidare för mer tips på växande stora tomater. >