hur man planterar och växa citrongräs

Citrongräs är en läcker perenna gräs hemma i Indien som vanligtvis används för att smaksätta asiatiska curryrätter, soppor, teer och rör-frites. Det tros ha medicinska ändamål för att lindra cancer, feber, artrit smärta och magkramper. Följ dessa instruktioner för plantering och växande citrongräs för god hälsa och smak asiatiska rätter.

Steg 1 – Köp Lemongrass

Även citrongräs kan odlas från frö, är det lättare att bara propagera citrongräs från stjälkar som köpts i en butik. Om du inte kan hitta citrongräs på din lokala affär, ta en specialitet asiatisk mataffär. Välj en frisk planta med fylligt stjälkar. Torra stjälkar kommer att bli svårt att propagera, så välj en ny grupp. Citrongräs kräver ett varmt klimat så om du vill behålla utanför startar växande process i mitten av våren. Om du växer inomhus, kan du börja när som helst. Kräver dock citrongräs full sol till halvskugga så plantering under vintern kommer att kräva en växande ljus.

Steg 2 – Sätt Trimmad stjälkar i vatten

Avskurna flera inches från toppen av dina stjälkar. Lossna någon utanför skikt som är torra eller vissnade, särskilt nära basen av stjälkarna. Fyll en glasburk med flera inches av vatten och placera stjälkarna med bottnarna i vattnet i flera veckor. Rötterna bör börja som kommer ut från basen i en till två veckor. Håll stjälkar i vattnet tills rötterna är åtminstone en tum lång.

Steg 3 – Transplant Rotade stjälkar

När väl rötterna är mellan 1 och 2 inches lång, transplantera dem in i en behållare fylld med ett allrengöringsmedel planteringsjord. Om du vill använda trädgårdsjord, blanda det 50/50 med kompost. Se till att din behållare har gott om dräneringshål att låta vattnet rinna ut ur anläggningen. Utan dräneringshål, kommer din jord att bli blöt. Tryck i marken tills rötterna och kronan (den nedre delen av stjälken) täcks av jord. Placera behållaren i ett soligt fönsterbräda, eller utomhus om tillräckligt varmt. Citrongräs är härdig i USDA zon 9.

Steg 4 – Gödsla och ta hand om Lemongrass

Om du vill använda gödsel, tillsätt 3,5 oz. runt basen 2 veckor efter plantering. Applicera månad till skörd. Citrongräs växer bäst i fuktig jord. Vatten noggrant efter plantering och när den översta tum eller så av jorden torkar ut.

Steg 5 – Harvest Lemongrass

Citrongräs bör vara redo för skörd om 60 dagar efter plantering. Skär av stjälkarna vid basen. Ta bort det yttre lagret av bladen för att komma till en vit bas som kommer att ha den starkaste citrusy smak. De nedersta 8 inches av stjälken kommer att ge den bästa doft och smak till din favorit asiatiska rätter.

Din citrongräs anläggningen kommer att fortsätta att ge dig många stjälkar i flera år!