hur man planterar en ek

Rachel Klein är en ivrig trädgårdsmästare, och en mästare på växande allt från grundläggande örter druvor – utan användning av bekämpningsmedel eller bekämpningsmedel. Hon älskar också att torka, sylt eller knipa något hon växer. Rakel har trädgårdsarbete kompetens bortom hennes år.

Det tar bara ett ekollon att växa en majestätisk ek. För en lättare start, men du kan köpa en ek planta i trädgården centrum. Två av de vanligaste ekar är de rödek och vit ek. Skötselråd för din ek varierar beroende på sort. För att avgöra vilken typ av ek du skörda ekollon från studera bladen. Den vita ek har släta blad utan borst på blad lober. Den röda ek har borst på sina blad tips och lober. Se till att du följer de specifika skötselråd för din typ av ek.

Steg 1 – Samla Ekollon

Samla ekollon från marken under en etablerad ek i slutet av september till början av november. Ollon bör vara fylligt utan sprickor eller röta. [Ekollon är redo att planteras när locket lossnar och avlägsnas lätt.] Vitek ekollon kan planteras omedelbart, men röd ek ekollon måste lagras tills nästa vår.

Steg 2 – Lagra Ekollon

TIPS: Vår expert trädgårdsrådgivare, tillägger Rachel Klein, “Du kan hitta vita ekollon på marken som redan har börjat gro Du kan försiktigt skörda dessa små groddar och plantera dem omedelbart..”

Steg 3 – Växt Ekollon

Vitek ekollon mogna och gro i en säsong, medan de röda ek ollon tar 2 säsonger att mogna. Detta innebär att de röda ek ollon kommer behöver lagras och planterade nästa vår. Med rätt förvaring villkor röd ek ekollon stanna vilande tills gro följande vår.

Steg 5 – Transplantation en ung Oak Tree

Om du behöver lagra dina ekollon före plantering, är den viktigaste lagrings tips för att hålla ekollon fuktig. Om de tillåts att bli torr, kan de ollon förlora sin livsduglighet. Placera ek ekollon i en plastpåse med fuktig torv, sågspån eller torv mix. Stäng påsen löst och placera den i kylskåp inställt på 32 till 40 grader C. Detta nedkylningsperiod är mycket viktig för röda ollon. frysa aldrig dina ekollon. Kontrollera ekollon hela vintern för att säkerställa att de fortfarande är lätt fuktad.

Steg 6 – vatten din Young Oak Tree

Röda ollon behöver minst 42 dagar efter en kylande viloperioden att bli lönsamt. Detta innebär att du vill sträva efter att plantera din röda ek ekollon i slutet av april. Ekollon kan planteras senare under våren om det behövs.

TIPS: Rachel noterar “Du kan lagra vita ekollon på detta sätt om du vill fördröja plantering Du måste dock hålla temperaturen på 32 till 35 grader F. Vita ekollon kommer att gro givna temperaturer mellan 36 och 39 grader.”.

Välj din plumpest och hälsosamma ekollon. Se till att de är fria från svamp eller mögel av något slag. Fyll en gallon planteringskrukor med planteringsjord. Använd aldrig trädgårdsjord. Det kan vara smittade med skadedjur, svamp, eller sjukdom. Du kan också använda en större kruka. Tänk på att din ek vertikala kran rot växer mycket snabbt. Längden på en kruka är viktigare än djupet. Placera ekollon på sina sidor i marken. Löst täcker var och en med jord och vatten. Håll jorden fuktig men aldrig fuktig. Jord får aldrig tillåtas att torka. Krukor bör ha dräneringshål och vara motståndskraftiga mot frysning.

Steg 4 – Trans Plantor

Välj en plats som kommer att rymma en fullvuxen ek. Detta mogna storlek kommer att variera beroende på vilken typ av ek. Inte plantera plantan för nära strukturer, gator eller trottoarer. Din ek planta är redo att plantera när det är första uppsättningen av blad verkar fast och stark. Detta skulle inträffa ca 3 veckor efter groning. Gräva ett hål som är djupet av krukan och dubbelt så bred.

TIPS: Rachel rekommenderar “Inspektera jorden Se till att den är fri från skadedjursangrepp och svamp du inte vill plantera din känsliga plantor i ett hål full av sina fiender..”

Du kan sätta några nävar av organiskt löv kompost i hålet för att ge din planta en extra jumpstart. Ta bort rotklumpen ur krukan och placera den i hålet med roten kronan på markytan. Packa jorden i hålet och dra den med vatten.

TIPS:.. Rachel råd, “Som din unga ek mognar det kommer förbruka en stor mängd energi att utveckla en stark friskt rotsystem medan de växer, men rötterna är mycket känsliga och känsliga för skador Av denna anledning, vara särskilt försiktig att lämna rotklump ensam! ”

Om du väljer att köpa en ek planta i stället för att växa en från ekollon, planterings instruktioner är något annorlunda. Först, c Hoose en plats som kommer att rymma en fullvuxen ek. Detta mogna storlek kommer att variera beroende på vilken typ av ek. Återigen, inte plantera din planta för nära strukturer, gator eller trottoarer. Förbered ett hål några inches mindre än djupet av trädets rotklumpen. Göra bredden av hålet 3 gånger större än dimensionen av rotklumpen. Som du kan för en planta, jag nspect th e jord för skadedjursangrepp och svamp. Placera rotklumpen i hålet med roten kronan på markytan. Fylla hål i med jord och bildar ett fast mound runt basen av trädet.

TIPS: Rachel föreslår, “Innan transplantera plantor, många trädgårdsmästare väljer att härda ut sina träd Härdning av garanterar att eken kommer att användas för temperaturer utanför före plantering Det ökar risken för en sund transplantation för att härda ut din planta… vänta tills det har öppnat sin första uppsättning blad. Därefter börjar placera potten utanför för några timmar en dag i början av eftermiddagen. Varje dag, gradvis öka mängden tid trädet står utanför, flyttar den in i huset eller garaget på natten. efter tre veckor till en månad härdning av, är din unga träd klar för transplantation. härdning av typiskt fungerar bäst för plantor planteras i stora krukor eftersom rötterna kommer att ha gott om utrymme att växa under processen. ”

Vatten eken regelbundet under det första året att etablera rotsystemet. Långsam vattning hjälper trädet blir härdiga. Var noga med att inte Overwater, eftersom alltför mycket vatten kan orsaka rotröta. Det bästa sättet att vatten är med en soaker boll, soaker slang, eller en droppbevattningssystem. Placera alltid vatten enhet några inches bort från trädet. Slå på slangen till en långsam takt och vatten din unga ek i 10 minuter varannan dag i varmt sommarväder. Eftersom vädret svalnar på hösten, skär gradvis tillbaka din vattning till en gång i veckan till varje 2 veckor. Upphör vattning på vintern. Efter den första växt år, skära vattning till varma dagar och tider av torka.

Steg 7 – Skydda din Oak Tree

Använd organisk kompost för att låsa in fukt och för att hålla jorden från att bli packad. Sprid ett lager av kompost 2 till 3 inches djup runt trädet, noga med att inte komma i direkt kontakt med basen av trädet. Bra typer av kompost ska användas för eken är Aphelia hö, flis eller barr.

Kom ihåg att skydda din unga ek från väderförhållanden, djur och skador på utrustningen. Det finns många olika typer av trädskydd, vardera en som specialiserat sig på olika typer av skydd. Välj ett baserat på vilka problem du upplever eller förutse med ek planta.

TIPS: Rachel tillägger: “Om du vill veta mer om de olika typerna av träd vakter, besöka den här artikeln!”